Waar moet een goede wijn aan voldoen?

Waar moet een goede wijn aan voldoen?
10 januari 2020 easy wok and bbq

Een lekkere of goede Armeense wijn is natuurlijk voor iedereen verschillend. De een houdt meer van een zwaardere of drogere wijn terwijl een ander juist liever kiest voor een zachtere en frissere wijn. Welke wijn iemand het lekkerst vindt, is daarom subjectief. Toch is het zo dat een goede wijn zeker wel vastgesteld kan worden. Wat een wijn precies goed maakt heeft te maken met verschillende factoren waar de wijn aan moet voldoen. In deze tekst gaan we dan ook de volgende vraag beantwoorden: Waar moet een goede wijn aan voldoen?

Een goede wijn
Er zijn verschillende aspecten die een wijn goed kunnen maken. Een hele belangrijke heeft te maken met de balans van de wijn. Een goede wijn is namelijk helemaal in balans qua smaak. Een wijn is vaak gemaakt met verschillende ingrediënten die zorgen voor zuurheid, zoetheid, tannine, maar ook andere smaken. Wanneer je een wijn hebt die in balans is, zal er niet een van deze smaken uitspringen, maar proef je ze eigenlijk allemaal. Het is natuurlijk wel zo dat dit per wijn weer kan verschillen. Wanneer je een zuurdere wijn neemt, is het logisch dat deze meer zuur is dan een zoetere wijn. Anders zouden alle wijnsoorten hetzelfde smaken. Het gaat dan dus ook om de balans die verschillend kan zijn per soort wijn.

Afdronk
Een ander belangrijk aspect die er voor kan zorgen dat we een wijn goed of juist niet goed kunnen noemen, heeft te maken met de afdronk. Met de afdronk bedoelen we dat je de wijn blijft proeven nadat je hem hebt doorgeslikt. Bij een betere wijn zal de smaak van de wijn langer blijven hangen. Alsof je de wijn op dat moment nog in je mond hebt zeg maar. De afdronk van een wijn is dus altijd een goede manier om te testen of een wijn goed is of niet. Hoe langer de wijn blijft hangen, hoe beter de wijn over het algemeen is.

Verschillende lagen
Een laatste aspect waaruit je kan halen of een wijn goed is of niet heeft te maken met de verschillende lagen van de wijn. Wanneer je de wijn ruikt, kun je verschillende ingrediënten waarnemen en wanneer je hem proeft, lijkt het bijna alsof je weer iets anders proeft. Bij elke slok kun je andere ingrediënten ontdekken wat maakt dat de wijn in wezen verschillende lagen smaak heeft. Bij een minder goede wijn zal het dan juist weer opvallen dat de smaak vlakker is. Wanneer je ruikt of proeft merk je dat je een bepaalde smaak proeft en deze ook in elke slok weer terugkomt. Het is niet zo dat je bij verschillende slokken verschillende ingrediënten kan ontdekken.

Dure of goedkope wijn
Moet een goede wijn ook altijd duur zijn? Nee hoor. Over het algemeen is een goede wijn wel vaak duurder, maar er zijn ook voldoende goede wijnen die minder duur zijn. Een goede wijn hoeft dus niet altijd tientallen euro’s per fles te kosten.

Bron: Drinkrituals

Bekijk alle Weber barbecues

Klik hier voor meer informatie